Nombre del curs: C159/2022Seu: BarcelonaÀrea: ECONOMIA I SOSTENIBILITAT
ORGANITZADOR
Col·legi d’Economistes de Catalunya
- COMISSIÓ D’ECONOMIA I SOSTENIBILITAT
PROGRAMA
Data: 23 de gener de 2023 (dilluns)
Horari: de 18:00 a 19:30 hores
Introducció
La indústria produeix aproximadament una quarta part del PIB i l’ocupació mundial, i emet un 34% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) del món. Aquesta realitat està lligada a la necessitat d’adreçar l’emergència climàtica i la creixent pressió social i política per a mitigar l’impacte medi ambiental del sector.
L’Acord del Clima de París exigeix l’assoliment d’emissions de GEH netes zero a escala global per limitar l’escalfament global a menys de 2ºC. Aquests objectius no poden aconseguir-se sense descarbonitzar les activitats industrials.
Assolir emissions de CO2 gairebé zero al sector industrial, i en cadascuna de les indústries i empreses, constitueix un desafiament però és possible. Un gran ventall de mesures són necessàries, incloent gestió de la demanda, eficiència energètica i d’ús de materials, fluxos d’economia circular, canvis tecnològics i transformadors en els processos de producció. Caldrà adoptar nous processos de producció que utilitzin electricitat, hidrogen i altres combustibles que no emetin emissions de GEH i gestió del carboni. S’espera una re-organització de la indústria, en particular, aquella més intensiva en energia, amb efectes sobre l’ocupació i estructura econòmica arreu.
En aquest esforç de descarbonització, es requereix una política industrial coherent amb els objectius del clima, d’ocupació i de valor afegit de la indústria. Implica una col-laboració entre els actors empresarials, el sector financer i els governs en cadascuna de les cadenes de valor per promoure el conjunt de mesures de mitigació. Per exemple, les indústries poden aprofitar la proximitat dels actius industrials per compartir infraestructures, riscos financers i operatius, recursos naturals i socials.
Segon McKinsey, la transformació de l’economia mundial necessària per a aconseguir les emissions netes zero al 2050, requeriria una despesa mitjana anual de 9,2 bilions de dòlars en actius físics, 3,5 bilions més que en l’actualitat. Aquest augment equival a la meitat dels beneficis empresarials mundials i a una quarta part dels ingressos fiscals totals en 2020. L’impacte seria desigual entre països i sectors. La transició comporta riscos, però també oportunitats de creixement, ja que la descarbonització crea eficiències i obre mercats per a productes i serveis de baixes emissions.
La sessió ens permetrà conversar amb empreses de diferents sectors que ens explicaran com plantegen la seva transició a una economia neutra en emissions, en particular, compartint com s’efectua la internalització d’externalitats per gestionar la transició, quina inversió els hi suposa i quines condicions externes habilitarien la seva transformació.
PROGRAMA
18:00h Benvinguda i introducció “Descarbonització de les empreses“
Sra. Ana García Molina – Presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat i membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya
18:10h Taula Rodona: Internalitzar les externalitats. Quant costarà descarbonitzar? Com fer-ho?
Sra. Núria Rodríguez Peinado – Directora Medi Ambient i Responsabilitat Social a Grup Naturgy
Sr. Miquel Pardo Gil Alberdi – Director Comercial de Trasmed
Sra. Dulcinea Mejide Vidal – Directora de Desenvolupament Sostenible a AGBAR
Sr. Carlos Martínez – Corporate Business Strategy & sustainability Director a Ciments Molins
19:10h Col·loqui
Modera la Sra. Marta Torres Gunfaus – Investigadora sènior d’IDDRI (Institut de Développement Durable et des Relations Internationales)
19:30h Cloenda
Sra. Ana Garcia Molina – Presidenta de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat i membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya
Col·laboració en la temàtica:
Lloc: Auditori del Col·legi d’Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia, 32 – 08006 – Barcelona)
________________________________
Plataforma Zoom