Catalunya participa amb un miler d’activitats, de la mà de 250 entitats, a la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Sostenible | 23 de novembre de 2021

 

Del 20 al 28 de novembre s’organitzen arreu d’Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

 

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb diverses regions europees, organitza, del 20 al 28 de novembre, la tretzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR). Durant aquests dies se celebraran milers d’activitats arreu d’Europa, de les quals 1.018, a Catalunya. Unes activitats que serviran per sensibilitzar i donar a conèixer estratègies per reduir la generació de residus.

A Catalunya enguany hi participen 250 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i persones a nivell particular, organitzant activitats en 39 comarques i 281 municipis. Es poden consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, i públic a qui van dirigides a l’agenda d’activitats de la Setmana.

 

Comunitats circulars i sostenibles

Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany, l’enfoc és en el binomi comunitats circulars i comunitats sostenibles. La idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat, i apel·lar a la responsabilitat compartida que hi ha al darrere de la prevenció de residus, a més del paper important que tenim totes les persones i comunitats locals per reduir-ne la generació.

Com el procés de col·laboració entre la ciutadania és clau, aquest any la Setmana Europea de la Prevenció de Residus llança el repte d’actuar en conjunt per a donar forma a comunitats circulars, destinades a prevenir la generació de residus.

La promoció de l’economia circular i d’una societat amb zero emissions requerirà un canvi en els patrons de consum i producció molt més allà de l’acció climàtica. Es tracta d’una transició ecològica completa que ha de ser dirigida i assumida com a pròpia per les comunitats per tenir èxit. Es necessita un sentit de solidaritat i col·laboració entre les persones que creuen en una societat que deixa de produir residus i que actuen juntes per promoure una economia circular i aconseguir un desenvolupament sostenible, mantenint un bon equilibri entre els pilars ambientals, socials i econòmics subjacents. Les comunitats petites, locals, justes, inclusives i circulars poden exercir un gran paper en l’impuls d’Europa cap a un futur sostenible.

Veure l’article complet a  https://www.sostenible.cat/node/125787