Èxit en la sessió organitzada per UEA circular per exposar els avantatges i beneficis d’aplicar l’economia circular a l’empresa

Unió Empresarial de l’Anoia | 22 octubre de 2021

 

La jornada va anar a càrrec de Jordi Oliver, cofundador i soci d’Inèdit, qui va plantejar el perquè l’economia circular interessa a les empreses en la primera sessió de tres jornades organitzades per la UEA

El Fòrum Econòmic Mundial de Davos insistia aquest any en què els riscos ambientals són 4 dels 5 principals riscos per l’economia mundial, un Fòrum, el de Davos (l’organització internacional per la cooperació público-privada ) que no s’ha manifestat mai ecologista sinó més aviat el contrari. Venim de 200 anys de revolució industrial en què no s’han tingut en compte els impactes i conseqüències d’aquesta transformació, en l’ús de recursos i en l’entorn, i comença a passar factura, al planeta, a l’economia i a la butxaca d’empreses i ciutadans.

Aquesta realitat empresarial és la que l’expert Jordi Oliver, co-fundador i soci d’una de les consultores líders en economia circular, Inèdit, posava sobre la taula en la jornada “Perquè l’Economia Circular interessa a la meva empresa”, la primera del cicle primera jornada del cicle Eines i estratègies en economia circular organitzat per la Unió Empresarial de l’Anoia.

El reial decret sobre els envasos, que afectarà a tot tipus d’indústria, empreses i consumidors; la creixent valoració dels atributs mediambientals que modifiquen els hàbits de consum i de fabricació; l’obsolescència i la durabilitat dels processos i dels productes que es treuen al mercat;, la incapacitat que tenim per a gestionar la quantitat ingent de residus sanitaris generats arran de la COVID…. No són només tendències i modes sinó que esdevindran regulació i canvis en el model tributari que afectarà a tots els àmbits.

En la sessió, Oliver insistia en que aquesta realitat i aquest futur implica que els models de negoci s’han de tornar a reformular per orientar-los a processos i productes amb més durabilitat que permetin preservar els recursos, ja que aquest és l’únic camí possible i que de fet cada cop els inversors aposten més per empreses sostenibles i conscients dels seus ecosistemes.

La segona part de la jornada es va realitzar en grups petits tractant tres temes rellevants a l’economia circular, amb noticies d’actualitat que va plantejar als assistents diversos models i iniciatives innovadores en economia circular posant en dubte la viabilitat i les oportunitats reals que es desprenien de la notícia en si, convidant a discernir la veritable eficiència i optimització de processos i de recursos de la innovació o modernització per se.

Alba Cabañas i Joan Vila Simón propers experts convidats

Les properes jornades que es faran aquesta tardor en el marc d’aquest cicle, tractaran sobre la ecoinnovació aplicada als processos empresarials amb l’experta Alba Cabañas, i coneixerem la trencadora i atrevida visió de l’empresari Joan Vila Simon sobre l’economia del canvi climàtic, impactes i obligacions per governs, empreses i ciutadans.

Servei exclusiu d’assessorament i acompanyament en projectes circulars

Aquestes sessions s’emmarquen en el programa de formació, assessorament i acompanyament en economia circular que la UEA porta a terme des de fa més de 3 anys amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. En aquest projecte, aquest 2021 l’entitat ofereix un servei subvencionat per assessorar i acompanyar les empreses que tenen interès i voluntat en portar a terme un projecte en l’àmbit de l’economia circular, un servei pel qual es podran assessorar només 50 empreses de les quals queden tan sols unes 15 places. Qualsevol empresa que vulgui participar en aquestes jornades o sol·licitar una de les darreres places d’assessorament i acompanyament personalitzat pot contactar amb economiacircular@uea.cat