Packaging, metall, construcció i suro, exemples de circularitat a Catalunya

La UEA presenta en una sessió de treball casos d’èxit  i ajudes públiques existents per presentar projectes d’economia circular.

Les empreses que volen apostar per projectes i millores en l’àmbit de l’economia circular ja poden consultar els bases de les diferents ajudes existents i dels recursos que la generalitat ha posat a disposició. Aquest ha estat un dels temes centrals de la jornada del passat 22 de maig Eines, ajuts i casos d’èxit en economia circular a Catalunya. Aquesta sessió que va comptar amb la participació de l’Agencia Catalana de Residus, l’Observatori de Catalunya Circular i Simbiosi industria de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, va servir també perquè quatre empreses de la comarca i de la resta de Catalunya expliquessin les mesures que estan duent a terme, l’estalvi aconseguit i la visió de futur que passa per processos i productes més circulars.

La jornada es va iniciar recordant que la segona fase del projecte Anoia Circular, està oberta a totes aquelles empreses que vulguin presentar a la UEA projectes de simbiosi industrial i optar a l’ajuda de 8.000€ per projecte en col·laboració amb l’Agencia Catalana de Residus.

Tot seguit en Frederic Gallo de l’Agencia Catalana de Residus, va explicar a tots els assistents de quins tipus de ajuts i subvencions, tant d’economia circular com de residus, als que poden optar les empreses per dur a terme projectes en àmbits con la simbiosi industrial, l’ecodisseny, remanufactura entre altres, i va reforçar l’explicació amb diversos casos ja desenvolupats.

Mireia Cañellas, responsable de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat va explicar la resta d’ajudes que tenen com a govern a disposició de les empreses i va presentar l’Observatori de Catalunya Circular on es visibilitzen desenes de casos d’èxit arreu de Catalunya.

Pere Jaume Ferrer i Alejandro Mangas , de Simbiosi industrial de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, van exposar la seva experiència, pionera en l’àmbit municipal, en què s’han visitat, assessorat i acompanyat més de 200 empreses del Vallès que volien desenvolupar accions en economia circular.

La segona part de la jornada va ser l’escenari per la presentació de 4 casos d’èxit d’empreses de tota Catalunya i molt diverses.

Rosa Maria Joan de l’empresa Paellador ens va explicar el procés de remanufactura que duen a terme dins l’empresa, reparant peces i components dels forns, estalviant-se llençar aparells i molta matèria primera. Joan va posar sobre la taula la importància de fer prevaldre el sentit comú recordant que sovint les accions que permeten estalvi i millora no han de ser grans projectes.

Daniel Macia de l’empresa multinacional Graphic Packaging, va indicar que han dut a terme petites accions com canviar gots de plàstic per paper, o recollint i separant fraccions concretes de residus que els han suposat entre 6 i 8.000€ d’estalvi. En paral·lel han engegat un projecte a les escoles per conscienciar als més joves sobre les arbres i la importància per l’entorn.

Des de Sabadell ens va acompanyar en Mario Gonzalez de l’empresa Formigons Montcau, una empresa pionera en la innovació en la tipologia dins del món de la construcció fet servir com a component pel formigó resta procedent de la incineració de la fracció orgànica. En la sessió es va exposar també les aplicacions que s’han trobat als taps de suro residuals de la indústria vitivinícola en processos com filtratge i aprofitament energètic.

El quan, el com i amb qui: 27 de juny

Conèixer de quina manera les estratègies d’economia circular es poden aplicar en cada cas empresarial és una de les principals necessitats de les empreses de la comarca. Per ajudar-les en aquest àmbit el proper 27 de juny hi haurà la primera Jornada tècnica per empreses amb la dra. Rita Puig per tal d’abordar-ho de manera directa amb els assistents. Serà de 9 a 12 sota el títol Eines i oportunitats en economia circular per les empreses. Sessió gratuïta amb places limitades. Més informació AQUÍ (https://bit.ly/2EtXi0C )